preloader

Wat is de meest duurzame methode voor houtimpregnatie? – Shou Sugi Ban

Natuurlijke materialen in de bouw en interieurontwerp zijn terug in de gratie en worden graag gebruikt. Dit is vooral merkbaar in het geval van hout, dat steeds vaker wordt gebruikt in verschillende soorten werkbladen, tafels, stoelen of hekwerken.

Wat is de meest duurzame methode voor houtimpregnatie? – Shou Sugi Ban

Maar zoals algemeen bekend, moet zo’n grondstof worden verzorgd om schade door verschillende soorten ongedierte te voorkomen. Er zijn verschillende methoden voor het impregneren van natuurlijk materiaal, maar welke is het meest duurzaam? Een van de populairste methoden is oliën, maar men mag de Japanse oplossing genaamd Shou Sugi Ban niet vergeten. Wat houdt het in? Waarom wint het steeds meer aanhangers? Dit leert u uit ons artikel.

 

Wat houdt Shou Sugi Ban in – de Japanse methode voor houtimpregnatie?

Het leek erop dat vuur eerder het grootste gevaar vormde voor allerlei planken. Maar Japanse ambachtslieden hebben laten zien dat het helemaal anders is! Het blijkt dat dit een natuurlijke methode is voor het impregneren van hout. Shou Sugi Ban, wat kan worden vertaald als verkoolde cederplank, is gebaseerd op het volledig gecontroleerd verbranden van de plank. Het kan verder worden verwerkt, dat wil zeggen geschuurd tot een glad oppervlak en bedekt met lak, was of olie. Men kan ook de verkoolde laag achterlaten, die een extra barrière vormt tegen externe factoren. Na dergelijke behandelingen krijgt het hout een uniek uiterlijk dankzij de zichtbare nerf en is het adequaat beschermd. Tijdens het Shou Sugi Ban proces wordt cellulose verbrand, dus een stof die voedsel is voor veel insecten en schimmels. Door het verbranden van planken verwijderen ambachtslieden de laag, waardoor de kans op een mogelijke invasie van ongedierte of het rotten van de constructie afneemt. Bovendien, door deze impregneringsmethode wordt het hout ook bestand tegen vuur!

 

Waarom wint Shou Sugi Ban zoveel aanhangers?

Meubels en gevels gemaakt met door vuur gebrande planken winnen aan populariteit dankzij hun duurzaamheid, maar ook vanwege hun unieke uiterlijk. Het natuurlijke decoratie-element zal gasten zeker interesseren met zijn ongewone kleur en zichtbare houtnerfpatroon.

Leer onze producten van dichtbij kennen

Bestel een sampler en ervaar het unieke karakter van hout gestookt volgens de Japanse Shou Sugi Ban methode.

    VOORNAAM EN ACHTERNAAM / BEDRIJFSNAAM

    E-MAIL

    TELEFOON

    BERICHT