In het artikel over Shou Sugi Ban willen we u laten zien, dat het destructieve element van vuur ook zulke buitengewone effecten kan hebben als in het geval van ‘gebakken platen’.
Shou Sugi Ban, of Yakisugi, is een techniek om hout met vuur te behandelen en er een verkoold oppervlak op achter te laten. Lijkt het een beetje extreem? Nou, het is een oude Japanse methode, die is teruggekeerd naar de huidige tijd en die nieuwe trends zet in de architectuur.
De techniek kan bij veel houtsoorten en in verschillende vormen worden gebruikt, meestal bij gevelplaten, gevelbekleding, hekwerken en terrasplanken. Shou Sugi Ban gebruikt de Yakisugi-methode om het hout te carboniseren. Yakisugi is een traditionele, Japanse techniek om hout te conserveren. Yaki betekent ‘vuur gebruiken’ en Sugi verwijst naar traditionele Japanse ceder (zacht hout, afkomstig uit Japan).
Yakisugi is in Japan een populaire techniek geworden, als een manier om cederhouten gevelbekleding te behandelen, om deze sterk en waterdicht te maken. Er zijn aanwijzingen dat de praktijk dateert uit de 18e eeuw. De techniek is enorm populair, als manier om mooi en duurzaam hout te maken. Shou Sugi Ban raakte in de 20e eeuw uit de gratie, door de komst van plastic en de stijgende kosten van hout. Architecten en ontwerpers uit de 21e eeuw hebben deze eeuwenoude praktijk opgepikt en nieuw leven ingeblazen, die dankzij de esthetische, duurzame verkoolde afwerking, opnieuw populair is geworden bij bekledingsontwerpen, om zowel binnen als buiten te worden toegepast.
De juiste houtkeuze is cruciaal. De beste houtsoort om te gebruiken voor Shou Sugi Ban is open-cellig hout, in overeenstemming met de Japanse traditie. Dit komt mede doordat er tijdens het aanbrengen een minimale kerfdiepte moet zijn, om het verbrande effect, als gevolg van weersomstandigheden, te beperken. Deze diepte is moeilijker te bereiken op hardhout. Japanse ceder – als voorbeeld – is echter een lichter, poreuzer hout, wat het verkolingsproces veel gemakkelijker maakt.
Het hout wordt verkoold met branders, die een temperatuur van meer dan 1800 °C genereren. Bovendien zijn – voor een goede bescherming – een borstel, olie en doeken nodig, om de taak te voltooien. Afhankelijk van de houtsoort, het profiel, de afwerking en de gebruikte oliën, kan het eindproduct aanzienlijk variëren. Verkoold hout kan worden afgewerkt met olie, om het uiterlijk en de duurzaamheid te verbeteren
Bestel een sampler en ervaar het unieke karakter van hout gestookt volgens de Japanse Shou Sugi Ban methode.