Duurzaamheid is een van de nieuwste trends in de hedendaagse bouw, grotendeels gestimuleerd door het groeiende bewustzijn van investeerders.
Het concept is erop gericht om de impact van gebouwen op het milieu te minimaliseren door een optimale energie-efficiëntie en efficiënt gebruik van hulpbronnen. Een mooi voorbeeld is de compacte eengezinswoning die is gebouwd in een klein dorpje in de buurt van de Duitse Alpen.
Een aantal innovatieve oplossingen helpt om de ruimte creatief en functioneel in te delen, maar vooral om het energieverbruik te optimaliseren. Er is bijvoorbeeld gekozen voor een ecologische constructie van massief hout met ingeblazen cellulose-isolatie. Daarnaast drijft een fotovoltaïsch systeem op het dak van het huis een warmtepomp aan, die de vloerverwarming voedt en ook warm water levert. Overtollig geproduceerde energie wordt opgeslagen in batterijen. Het opwekken en gebruiken van energie uit koolstofarme, hernieuwbare bronnen maakt dit vrij kleine en onopvallende huis energiezelfvoorzienend.
Ondanks de relatief kleine oppervlakte biedt het huis comfortabele accommodatie voor een gezin van vijf personen. De grote, open keuken staat in verbinding met de woonkamer, die wordt verlengd door een terras aan de zuidwestkant. Ramen van vloer tot plafond en het ontbreken van gangen maken de interieurs even ruim als praktisch. De lichte interieurs contrasteren met het antracietkleurige dak en de zwarte gevel van het huis. In het andere deel van de tuin staat een tweede, kleiner gebouw waarin de studio en garage zijn ondergebracht.
De gevel van beide gebouwen is bekleed met bruine lariks planken, afgewerkt in de SILESIA-2 variant. De techniek van het branden van het hout, gemodelleerd naar de traditionele Japanse methode van Shou Sugi Ban, geeft een opmerkelijke esthetische waarde aan de gevel, die in zekere zin de representatieve functie van het gebouw vervult. Aan de andere kant biedt deze techniek echter ook een uitstekende bescherming van de houten gevel tegen weersomstandigheden, biologische agentia en brand.
Opgemerkt moet worden dat dit project de tweede prijs heeft gewonnen in de categorie “Nieuwbouw” bij de KfW Construction Award 2021, die projecten beloont die aantrekkelijke architectuur combineren met energie-efficiëntie en wooncomfort.
Locatie : Rohrdorf, Duitsland
Fotografie: Claus Morgenstern
Bestel een sampler en ervaar het unieke karakter van hout gestookt volgens de Japanse Shou Sugi Ban methode.