preloader

Botanische bostuin “Marszewo” in Gdynia

In 2016 won de in Krakau gevestigde studio Gierbienis + Poklewski de architectuurwedstrijd voor het educatieve gebouw in de Botanische Tuin van het Bos “Marszewo” in Gdynia.

ARCHITECT
studio Gierbienis + Poklewski
PRODUCT
SILESIA-1 (NRO)
Botanische bostuin “Marszewo” in Gdynia

Na bijna acht jaar werd het project voltooid en het educatiecentrum werd officieel geopend voor het publiek in de tweede helft van 2023.

Om te voorkomen dat er een grootschalig gebouw zou worden gerealiseerd, ontwierpen de architecten een reeks verspreide, minimalistische volumes die in hun vorm verwijzen naar het archetype van een schuur. Het gebouw bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen van twee verdiepingen en een glazen verbindingsstuk. Een totale oppervlakte van 400 vierkante meter is ingericht voor een permanente tentoonstelling en twee leslokalen voor workshops en lessen voor schoolkinderen, senioren en andere geïnteresseerden. Er komt ook een kantoorruimte en een informatiebalie waar bezoekers informatie kunnen krijgen over alle attracties van de botanische tuin en meer te weten kunnen komen over de rondleidingsroutes.

Het educatieve paviljoen is gebouwd met CLT-technologie (Cross Laminated Timber) van geprefabriceerd larikshout. Hierbij wordt het hout kruislings verlijmd zodat de sterkte vergelijkbaar is met staal. Bovendien heeft het gebouw efficiënte thermische isolatie en is het brandveilig. Opmerkelijk is dat dit het eerste administratieve gebouw in Polen is dat met deze technologie is gemaakt, zoals de architecten trots benadrukken.

Opvallend is echter de kleurstelling van het gebouw. De warmte van het hout binnen staat in contrast met de zwarte gevel, die is afgewerkt met gebrande planken in de SILESIA-1 variant. De architecten wilden dat het project zich zou terugtrekken uit de natuur en bij de omgeving zou horen, met zo min mogelijk ingrepen in het bestaande landschap. Vandaar de beslissing om een volledig houten gebouw te realiseren en een donker kleurenschema dat de potentie heeft om op te gaan in de bosachtergrond. De keuze voor gebrand hout is niet alleen origineel, maar ook een praktische oplossing om de gevel te beschermen tegen weersinvloeden, UV-straling en insecten. Bovendien zijn de planken brandwerend gemaakt volgens de NRO-klasse (non-proliferation of fire).

Het project werd bekroond met de Grand Prix van de 5e editie van de architectuurwedstrijd onder het motto ‘Turn vision into design’ en de hoofdprijs van de 11e editie van de Maciej Nowicki Award wedstrijd. De belangrijkste taak in beide competities was het presenteren van een energie-efficiënt gebouw dat design en ecologie combineert.

Aannemer: TB.INVEST

Investeerder: Ministerie van Financiën – Bosinspectie Gdańsk

Plaats : Polen

 

Leer onze producten van dichtbij kennen

Bestel een sampler en ervaar het unieke karakter van hout gestookt volgens de Japanse Shou Sugi Ban methode.

    VOORNAAM EN ACHTERNAAM / BEDRIJFSNAAM

    E-MAIL

    TELEFOON

    BERICHT